Sunday, March 13, 2011

#4 sejarah

gua tak pernah suka subjek sejarah kerana ia satu subjek yang memerlukan kekuatan dalam daya ingatan untuk mengingati tarikh-tarikh bersejarah yang pernah wujud di negara contohnya seperti tarikh melaka diserang,jepun menawan tanah malaya dan lain-lain lagi.. masa tingkatan 2 subjek sejarah gua diajar oleh guru berbangsa cina yang cun, namanya Pn. Tan, lenggak lenggoknya sentiasa menjadi perhatian pelajar-pelajar lelaki di sekolah gua malah ada 2-3 orang guru melayu cuba untuk mendekati Pn. Tan untuk di jadikan skendel disekolah gua..

semenjak Pn. Tan mengajar kelas gua, kutu-kutu yang rajin tidur dalam subjek tersebut akan membeliakkan mata mereka seluas-luasnya untuk melihat kecantikan yang tuhan anugerah pada guru itu.apatah lagi kutu-kutu rajin duduk barisan paling belakang dalam kelas juga telah mengambil satu anjakkan paradigma dengan duduk di barisan paling hadapan sekali untuk mendekati dan menghalusi subjek sejarah dengan penuh minat. keputusan ujian bulanan kelas gua juga meningkat dari 20% peratus yang lulus kepada 100% lulus dalam subjek tersebut. begitu hebatnya penangan Pn. Tan. dari semasa ke semasa.

pada suatu hari, ketika itu cuaca agak panas, Pn Tan telah masuk ke kelas dengan sedikit berpeluh walaupun kipas berputar pada tahap kelajuan yang mampu menerbangkan kelas gua ke angkasa namun ia masih belum dapat mengeringkan sedikit peluh yang telah membasahi baju dan dahi Pn. Tan. pada hari itu pemakaian agak sedikit seksi dan rambutnya tidak terikat kemas, lalu Pn Tan meneruskan usaha mendidik anak-anak bangsanya tanpa memikirkan keletihan dan peluh dialaminya ketika itu. sampai satu tahap dia terasa rimas dengan rambutnya sendiri yang tidak terikat, lalu dia mengangkat kedua-dua belah tangannya untuk mengikat rambutnya..

**********************************

pada esoknya kutu-kutu yang rajin duduk depan sudah kembali ke rutin yang asal dan gua kembali kepada membenci subjek sejarah oleh kerana kejadian semalam, gua tidak sangka seorang guru tidak mencukur bulu ketiaknya sendiri, yang hampir panjang dengan rambutnya sendiri..huh!

4 comments:

takky said...

spoil la cikgu lu nie...
alahai....

sharamli said...

sek0lah mana ni weh..
kit0rang xpernah ada cikgu2 yang macam ni.

•ѕуựнαđα• said...

style whatttt... hahah

NOOR FATIN said...

dasyat weh. pengsan anak murid